Wednesday, January 25, 2017

2017

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum gais.

Dekat setahun tak update blog. Memang malas nak update. Tapi malam ni, tetiba terdetik nak tulis jugak something dekat sini memandangkan macam dah takde benda nak buat kan. So, why not kita berblogging.

Sebab terlalu lama menyepi dari berblog semua, jadi nak share la sikit apa perkembangan diri yang terkini haha, Alhamdulillah sekarang cuti sem first year. First sem in Bachelor of Audiology. Kos audiogi sebenarnya my second choice waktu interview masa foundation dulu. First choice, Speech Language Pathology(SLP). Tapi dua-dua kos ni bawah satu department yang sama which is Audiology, tapi sekarang UIA masih tak bukak lagi kos SLP, so terima je kos audiologi ni.

Bila dah habis satu sem ni, rasa bersyukur la jugak sebab dapat kos ni even ni my second choice. SLP dengan audiology actually related je, sebab tu rasa macam tak kecewa sangat. Subjek first sem semuanya hafal hafal dan hafal. Kalau bab calculation tu 0.1% je kut. haha, But i'm quite happy la sebab kalau bab kira ni macam lemah sikit, so kalau subjek yang menghafal ni cuma kena mental kental, takleh stress kalau tak, konfem apa yang nak kena hafal tak masuk.

Kalau orang tanya kenapa pilih Audilogy? Kenapa tak kos-kos lain. Dekat UIA ni, Kulliyah of Allied Health Sciences ada banyak kos macam Audilogy, Dietitic, Optometry, Radiography, Biomedical Science dan Physiotherapy. Tapi kos audilogy ni macam rare la nak dibandingkan dengan kos kos lain. Lagipun dekat Malaysia tiga universiti je yang offer kos ni.

Itu la serba sedikit tentang kos audilogy. So, kalau ada yang berminat pasal audilogy boleh je tanya dan akan dijawab mana-mana yang boleh dijawab.

Untuk adik-adik yang ambik SPM tahun ni, tahun ni tahun crucial untuk korang. So, all the best! If minat dengan bidang sains, sebenarnya terlalu banyak dekat Malaysia ni. Explore dan buat research sikit sikit. Kuatkan azam nak capai cita-cita tu, inshaAllah boleh.

a part of classmates :') 

5 comments:

  1. Apa tu audiology? something related to audio ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. audilogi ni healthcare profession yang related dengan telinga. Hearing loss pun berkait sekali :)

      Delete
    2. ohh, wow that superb. good luck on your study journey zakira. ^^

      Delete
  2. unik course yg akak ambil ni, saya ni mana faham sangat dgn bahasa2 sains ni haha
    all the best :D

    ReplyDelete
  3. Hi Zakira, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete