Sunday, January 3, 2016

3/366

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum gais.

Alhamdulillah dah rajin sikit nak update blog haha. Nanti dah masuk belajar entah ke mana laa agaknya rajin tu. But still nak try maintain update blog selalu. Tak nak malas-malas.

Nak dikisahkan dekat sini tentang cita-cita. Semalam cermin mata yang beli guna elaun sendiri patah. Hm sebenarnya dah lama dah patah tapi abah renovate sendiri at least bertahan dah boleh pakai. Finally, semalam tamatlah riwayat cermin mata tu.

ihsan google

So, rasa macam serba salah pun ada jugak sebab kena buat cermin mata baru. Dah laaa bukan jenis yang pakai cermin mata tiap masa. Pakai pun certain time je. Nak-nak waktu belajar, hadap laptop. Kalau nak pakai kat luar memang takkk laaaaa. Sebab tuu kebanyakan orang tegur(lambai tangan, etc) terpaksa buat tak layan, takut nak membalas sebab takut silap orang. Kes-kes tersilap ni bukan sekali dua terjadi. Banyak kaliiiii kut.

Pernah sekali tegur someone tuuuuuu muka sebijik macam kawan tapi rupanya salah orang. Nasib baik someone tu jenis melayan je. Kalau tak malu banyakkkkk laaa jawabbnyaa >.<

Okay, then lepas pergi kedai optik semua pilih cermin mata memang that time terdetik la nak jadi optometri. Sebab kos asasi ni pun memang jalan untuk ambik kos ni. Tapi entahlah, kadang konfius nak pilih bidang apa. Cita-cita selalu je berubah.

Masa kecik-kecik dulu nak jadi doktor. Naik sekolah menengah nak jadi pensyarah. Sekarang, entahlah. Next sem akan ada interview untuk pilih 3 kos pilihan untuk degree. Kita boleh pilih je but depends pihak atasan nak bagi atau tak kos yang kita apply.

Fyi, asasi sains kesihatan bersekutu ni waktu degree nanti boleh pilih macam-macam bidang. Antaranya audiology, optometry, speech therapist, dietitian, radiology, physiotherapy dan bio medical. 3 kos yang jadi pilihan setakat ni audiology, optometry dan speech therapist. Tapi entahlah nak. Kita mampu merancang, Allah yang tentukan apa yang terbaik untuk kita.

Cita-cita sekarang masih lagi menjadi persoalan. Doa yang baik-baik sahaja :)

Salam sayang ❤️‍

21 comments:

  1. Bestnya asasi awk banyak pilihan nak ke degree :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi banyak pilihan tapi belum tentu dapat :)

      Delete
    2. Eh of course la dak dak uia kannnn :> hikhik.
      Anyway, best of luck zakira :)
      u can do it!
      pssst: insyaallah dapat. sbb kita didahulukan :p
      kihkih.

      Delete
  2. all the best in your life :). pilih yang terbaik untuk kita sendiri. nanti hati pun happy je nak belajar kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau salah pilih, entah apa laa jadi.

      Delete
  3. gudluck awak. buatlah pilihan yang tepat :D BTW, KITE DAH TUKAR LINK BLOG. HUHU

    ReplyDelete
  4. buat pilihan yang terbaik. Jangan lupe istikharah, insyaAllah petunjuk Allah yg terbaik :)

    ReplyDelete
  5. Budak Sains rupanya Zakira ni.

    ReplyDelete
  6. Buat research first, cari bidang yang ada peluang yang cerah untuk dapatkan pekerjaan.. Mahasiswa yang graduate pun still dont get any job sebab persaingan yang tinggi untuk mendapatkan pekerjaan. So, make a right choice and I wish you best of luck!!!

    ReplyDelete
  7. semoga dapat buat keputusan yg terbaik :D
    nak taknak mmng kena buat spek baru jugalah ye? hihi

    ReplyDelete
  8. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  9. Btw, congrats buat spec baru? :p
    hihi. hmmmm, psl cita2 tu kan.
    qila lagi teruk tau, idk what to do honestly...

    nak jd cikgu acc tapi tah lah. dah terdegree uia. pastu mcm tah. idk whats wrong with me. hahhaa pape pun rezeki kan hihi <3

    ReplyDelete