Wednesday, May 28, 2014

Ubat Hati

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan hai.

I'm still waiting the date of 8th June 2014. Lambat lagi ._. terselah kecemburuan tengok gambar budak matriks dan budak USIM. Takpe waktu tu akan tiba jugak.  Biiznillah. 


Andai kata kita mengalami situasi yang sedemikian rupa, jangan pernah rasa lemah dan mengalah. Ambil masa untuk tenangkan fikiran dan cari sebab musabab yang berlaku. Andai kata hati kita disakiti, bersabar. Mungkin ada silap kita yang kita sendiri tak tahu. Well, kadang-kadang kita tak pernah sedar. Jadi, celikkan mata fikir dengan mata hati. 

Sampai bila kita nak sedih, nak fikir pasal benda yang menyakitkan? 

Rugi masa menangis perkara yang tidak sepatutnya. Tak kiralah perkara tu kecik ke besar ke, cuba bawa bertenang. Mungkin saya cakap je senang nak laksanakan tu susah, Tapi apa kata kita usaha dan cuba. Lama-lama kita akan terbiasa kalau terjadi situasi yang sama. 

Hm. 

"
Percaya..
Allah yang bagi segala rasa
Yang muncul dalam hati
Walaupun perasaan itu 
Sangat sukar untuk kita lawan 
Tapi yakin
Mesti Dia ingin mengajar kita sesuatu. 
Dan akhirnya
Hanya pada Allah
Berharap.. 
:')
"


Allah knows the best while you not know. 

Andai kata sedang bersedih, senyum semampu yang mungkin. Kumpulkan semangat yang masih bersisa semoga tergolong dalam golongan orang yang sabar. 

'Only in the remembrance of Allah, can the heart find peace.' [13:28]

Semoga hati kita sentiasa kuat! 













27 comments:

  1. insyaAllah,semoga hati kita bertambah kuat hari ke hari ye zakira.
    lepas apa yang dah jadi dalam setahun akak menganggur ni,banyak pengajaran yang akak dapat. walaupun mulanya sedih ketinggalan berbanding rakan yang lain,tapi takpe. sekarang,kak nini rasa lebih kenal dengan diri sendiri and tau apa yang akak nak dalam hidup. setiap benda yang jadi tak akan terjadi tanpa sebab. mungkin kita tak nampak sekarang,lama-lama kita akan paham jugak. Only Allah know the best thing for His servants right? have faith in Him and just carry on.

    p/s: sabtu ni kak nini nak pergi UPSI dah. doakan akak 10 jun nanti,hope dapat ipg :)

    ReplyDelete
  2. Aminn. Yaa, have faith in Him. hm kak nini nak pergi sambung belajar dahh. btw goodluck kak nini. semoga Allah rahmati setiap perjalanan kak nini. Moga-moga kak nini dapat ipg tuu. I wish you the best even tak kenal kak nini secara real tapi sy taw kak nini hebat dan kuat. InshaAllah. Yakin pada janji Allah.

    semoga kak nini berjaya dalam apa jua jalan yang kak nini pilih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zakira ea?hehe. akak doakan zakira pun akan success dunia akhirat. InsyaAllah,kalo dapat,akak bagitau. tak dapat pun,akak kasitau jugak,hee.
      Thanks for everything,tak kenal real pun takpe,we muslim are sisters right? wishing u all the best,in this world and the here after,may Allah bless us always :)

      Delete
    2. haha kenapa perlu zakira ea? comel jee. yaa kita bersaudara atas nama islam :) inshaAllah.

      May Allah bless kak nini always :)

      Delete
  3. hi zakira. be strong with whatever encounter in our life. Allah kasi ujian sebab dia tahu kita mampu . tht's what i always keep in my mind .
    Ujian dan cabaran. itu namanya kehidupan XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hazy. thankyouu. ujian dugaan sume datang dari Allah. have faith in Him. Kita kuat sebab tu kita diuji :) thankyouu for the words. thats inspire me a lot :)

      Delete
  4. sya dh 20 tahun, asyik sangkut je study. skarang tgh cube bincang dgn mak, nak kerja terus. sya ade impian nak jd 'pengkarya jalanan'. biarlh nampk kotor, yg penting Allah tau niat kite.

    bile ckap soal pelajaran dn rezeki, open your mind. plajaran kat memane boleh cari dan soal rezeki, soal mase depan kan ditangan Allah.

    i think, masing2 ade jalan memasing. dan klau jlan yg kite pilih tu rendah dimata orang, itu bukan brmakne kite tak boleh brjaya, mse depan kite gelap. yg penting usahe atas jlan yg telah kite plih.

    itu pndangan saye je lah.. tp lebih baik study masuk u kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana-mana jalan yang kita pilih asal dapat keredhaa-Nya. hee inshaAllah :)

      Delete
  5. InsyaAllah. Perancangan Allah itu adalah sebaik baik perancangan. Kita hanya mmpu menerima ketentuanNya. Sama sama berdoa agar berjaya dunia akhirat. InsyaAllah amin. :)

    ReplyDelete
  6. Dekat dunia ni memang banyak cabaran yang perlu ditempohi kan, Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu sangat. kadang-kadang rasa macam lemah sangat. tapi Allah ada dengan kita dengar setiap rintihan hamba Dia.

      Delete
  7. tak mau la sedih sedih macam ni. Kita yang baca pun turut rasa sedih sama. Tawakal and doa banyak-banyak oke. InsyaAllah , Allah dengar doa kita. Senyum okay. (:

    be happy dear. (: Akak doakan yang terbaik oke. Nanti infom tau.. heee~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee dah takde sedih dah. Alhamdulillah hari ni dah oke. yupp bertenaga haha. thankss laa kak zati :) semoga dirahmati Allah selalu yee. stay cute. stay comel haha.

      Delete
  8. as salam- salam kunjung..! =D

    sy ada ambil ayt (13:28) kat post awk-dh credit pun =D
    mnx izin share yer..thnxx
    :'(

    http://amielovely525.blogspot.com/2014/05/sampai-bila-nak-nangis-ni.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. share jeee tkpyh kredit pun takpe :)

      Delete
  9. Tapi susah nak tahan sedih bila teringatkan bende lama yg menyakitkan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tuu kena banyak sabar. sabar dan terus sabar. orang yang bersabar ney sangatlah beruntung.

      Delete
  10. thanks for this entry, zakira. :')

    ReplyDelete
  11. same situation..just what i need right now.. thanks for sharing..;')

    ReplyDelete
  12. gud sharing zakira, setiap kesabaran tu pasti ada hikmah kan..

    ReplyDelete
  13. InsyaAllah setiap rasa yang hadir dalam diri semuanya dari Allah. DIA tak hadirkan sesuatu tidak bersebab. Keep Calm and be strong. :D

    ReplyDelete
  14. sabar dan kuatkan semangat yer.. jgn sedey2...

    ReplyDelete
  15. keep calm, smile and go on ^___^ Allah sudah ada perancangan yang baik untuk kita.

    ReplyDelete
  16. Betul tu, kadang-kadang kita kecewa dengan sesuatu yang kita tidak dapat, walhal sebenarnya Allah merancang untuk memberikan sesuatu yang lebih baik disebaliknya. Dalam surah Al-Baqarah pun ada mengatakan "Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu."

    ReplyDelete