Sunday, April 20, 2014

Surat cinta dari Allah

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan hai readers.







Al-A'raf {7:204} Al-Quran. 
When the Quran is read, listen to it and pay attention so that you may receive mercy. 

Sesibuk mana pun kita, carilah masa untuk baca sedikit ayat dari Al-Quran. At least kita ada usaha. Jangan sampai tua nanti kita baru sibuk merangkak nak baca. 

Tak kiralah siapa pun kita, yang pasti kita asal dari tempat yang sama. 

---

"Hm, aku bukannya budak sekolah agama. Manalah aku pandai baca Al-Quran."

"Kat rumah aku banyak sangat Al-Quran. Tapi, aku takde masa nak baca."

"Aku hari-hari busy, mana ada masa nak baca Al-Quran."

---

T.T

Al-Quran tuu khusus untuk budak yang sekolah agama je ke? Khusus untuk budak yang belajar bahasa Arab je ke? 

Definitely NOT. Tak kiralah siapa pun kita, Al-Quran itu panduan hidup kita. Kalau tak pandai, kita belajarlah. Kita gali ilmu Al-Quran daripada mereka yang pakar. 

Sungguh, orang yang berusaha untuk belajar membaca Al-Quran, hidupnya tidak akan disia-siakan begitu sahaja. Percayalah. Yang pasti, niat kita ikhlas untuk cari keredhaan Allah. 

Then, apa guna Al-Quran banyak tersusun indah di rak-rak rumah, sedangkan kita langsung tidak punya waktu untuk membuka lembaran Al-Quran? Tak ke rugi namanya? 

Hm.. 

Wahh wahh, hari-hari busy yee? Sibuk mengejar harta dunia sedangkan yang akhirat ketinggalan begitu sahaja? 

Apa kata kita seimbangkan dunia dan akhirat!

Pasti, kebahagiaan itu milik kita. InshaAllah. 

Dan. 

Semua ini peringatan untuk diri sendiri. Sama-sama kita muhasabah :') Allah ciptakan kita untuk memakmurkan bumi sebagai seorang khalifah dan beribadah kepada-Nya. 

Adakah kita ingin menjadi hamba Allah yang kufur? 

*Fikir. Muhasabah. Istighfar* 



Love,
ZakiraAfina












14 comments:

  1. al-quran bicara kite dgn Allah. :)

    ReplyDelete
  2. thanks for reminding me zakira <3

    ReplyDelete
  3. :) nice entry . . thanks for reminding dear . . :D

    ReplyDelete
  4. kalau tak mampu baca yg arab..bacalah terjemahannya..baca dan fahami :)

    ReplyDelete
  5. thankyou for this zakiraaa . whoever we are, al-Quran is guide to life.

    ReplyDelete
  6. hermm thanks for this zakira. sama samalah kita berkongsi antara satu sama lain :)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas peringatan :)

    ReplyDelete
  8. thankyou for reminder Zakira :) Yes, kena seimbangkan dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  9. thanx for sharing.. kena tawazun kn.. :)

    ps x dpt nk tulis ape2 dkt shoutbox.. x dpt nk msukkan pasword..huhu

    ReplyDelete
  10. @Zierwa Zainal. hehe soeey. nanti nak try check ape mslh.

    ReplyDelete
  11. sehari 1 page skali dgn terjemahan. insyaallah trkesan.

    ReplyDelete