Tuesday, April 22, 2014

Brain Test :D

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan hai readers.

Test your brain. Kira menyeronokkan lah jugak buat test cenggini.

Bila dah tahu kita ney kategori otak yang macam mana, barulah cool kann -_-

So, lets check it out. 

Otak kanan :-

-lebih memilih kelas seni berbanding sains atau matematik
-lebih suka bekerja bidang kreatif, sosial, penasihat, guru dan lain-lain
-percaya pada kekuatan imaginasi
-tidak suka hal-hal yang memeraskan otak
-suka novel atau non-fiksyen
-boleh mengingat mimpi dengan jelas
-mudah faham makna gambar berbanding angka
-suka guna perasaan yang kuat untuk mengambil keputusan

Otak kiri :- 

-ingin bekerja sebagai doktor gigi, akauntan, penasihat kewangan, programmer dsb
-suka baca majalah, buku fiksyen, kurang suka novel
-tertarik dengan hal-hal mesin
-pandai berbicara
-menyesal kalau terlambat
-memutuskan ssesuatu berdasarkan fakta, bukan berdasarkan perasaan. 

Sumber : SINI 

---

So, bila dah test brain di sini (Brain Test



Fact about me : 

Saya suka baca novel tapi buku non-fiction tuu so-so jee. Kira yang menarik baca jee.

Saya suka cakap banyak, tapi tak nak jadi cikgu. haha. Nak jadi doktor! Haha, see? Cita-cita tuu ke langit. Pensyarah pun okke sebenarnya. 

Bab ingat tentang mimpi tuu, mimpi yang best-best je lahh. Takkan mimpi buruk pun nak ingat kan? Takde motif langsung. -_-

Dan saya memang tak suka Matematik. Jelas terselah ketidaksukaan saya terhadap nombor yang banyak-banyak. Tapi, suka cabar diri dalam nak selesaikan masalah. Haha, even tak kesudahan jawapan dia.

Sebab curiosity tuu tinggi haha.

Dan fakta lagi, orang yang bertangan kidal lebih banyak menggunakan otak kanan.

Yaaaa, that is me. Si kidal :3

Tapi sesetengah hal kita perlu seimbangkan otak kanan dan otak kiri. Baru menjadi sesuatu kerja kita :)



Love,
ZakiraAfina






16 comments:

  1. ecah dah konfius ni. rasanya bnyak guna dua-2 otak lah =p ngee

    ReplyDelete
  2. rasanya banyak otak kanan kut akak ni..hehe

    ReplyDelete
  3. rasanya , akak yaya guna dua2 belah otak . hehehe . sebab otak kanan pn ada ciri2 kat akak . kiri pn ada . hehehe

    ReplyDelete
  4. berdasarkan minat, saya otak kanan =) paling tak suka angka -.- huh

    ReplyDelete
  5. haha.. zz rsa zz konfius zz yg mna satu.. hihi

    ReplyDelete
  6. akak lebih otak kanan walaupun tak kidal. hihi.

    ReplyDelete
  7. otak kanan. hehe btw nice to know you :)

    ReplyDelete
  8. "Congratulations
    You use your brain equally."

    HAHAHA , im equally .hahahahaha im so excited hahaha emm :O

    ReplyDelete
  9. nampaknya zumal lebih kepada otak kanan, kiri pun ada juga tapi sikit sangat :)

    ReplyDelete
  10. otak kanan :) hee sebab mmng tak suka maths,doktor or bnda2 yang mnyusahkan otak utk berfikir -.- hahaha

    ReplyDelete
  11. sepp sikit kita sama kidal :DD
    yus dah try banyak kali and the results sre all equal ;))

    ReplyDelete
  12. I am more to otak kanan. Tai kalau boleh nak seimbang dua-dua.

    ReplyDelete