Saturday, March 15, 2014

Kerjaya Guru

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum and hi readers.

Ehemm. Berdebar tak result nak keluar? 
Mestilah aku berdebar. Jantung aku dup dap dup dap je. Kau? 
Hm, aku ada rasa berdebar tuu, tapi kalau boleh aku nak buang jauh-jauh
Kenapa? 
Entahlah. Aku sendiri pun tak ada jawapan untuk tu. 
Serius kau? 
Senang cakap, aku takut kalau mengharap lebih, aku jadi sedih. 
Hm. Aku akui kata kau. 
Takpelah, kita doa yang terbaik. Rabbi yassir wa laa tu a'ssir. 
Ameen. 


Fuhh, result dah nak keluar. Serius, memang tak boleh nak lari daripada perkataan berdebar dan nervous. Itu fitrah :') mengharap yang terbaik sebab kita dah serahkan sebulat-bulatnya pada Allah. Kalau imbas balik kenangan masa bulan exam, ya Allah terlalu indah dan manis.

Haihh, banyak dah terlajak. So, berbalik pada tajuk asal.Sekarang duk pikir nak isi ke tak borang IPG dan PISMP. Kalau pass temu duga memang jadi cikgu lah jawabnya.

Ye, kerja cikgu amatlah mulia dan menyeronokkan. Tapi dalam keseronokan tu ada kestressan --'. Cikgu nowadays tak sama dengan cikgu zaman dulu.

Sekarang kerja berlambak, fail konfem memang penuh atas meja. Apa yang saya tengok daripada pemerhatian ibu. Sangat-sangat sibuk.

Hari tu, tolong masukkan maklumat murid dalam sistem maklumat murid cenggitu. And it was so annoying me! Until I cried. What the things haaaa? Sepatutnya dah tahu kerja cikgu tu berlambak kenapa nak tambahkan lagi.

Apa kata buka satu ruang kerjaya yang khusus untuk isi maklumat atau data pelajar semua haha macam kerja kerani.*ceewaahh iye iye je. macam dah kerja kat KPM* Cume usulkan pendapat. Apa salahnya. Jangan bebankan cikgu-cikgu semua! Cikgu pun ada limit dia jugak. Consider sikit hehe.

Lain lah kalau orang yang memang dah niat nak jadi cikgu dari kecik. Dan memang tak akan nangis kalau sistem pendidikan berubah. Its okay. You can move on!

Mungkin akan isi kut lepas ney. Haha. Tengoklah keadaan. Sebenarnya, mana-mana kerja pun ada tekanan. Memang tak akan pernah lari. Even seorang pelajar pun ada tekanan. Kerja pensyarah lagi best kut. Santai siket :) tak gitu?

Tak kisah lah kerja apa, gaji banyak mana, naik kereta apa, rumah besar mana, yang pasti kita jadi seseorang yang berguna untuk masyarakat lain dan yang pasti cari kerja yang sentiasa halal :D

p/s : Hope you guys will get the best. Pray for us batch 0913. Rabbi yassir wa laa tua'ssir. 


Dan teruskan berdoa supaya Allah turunkan rahmat-Nya :') #PrayForMH370.#Jerebu.#Kemarau.


Love,
ZakiraAfina

No comments:

Post a Comment