Sunday, February 23, 2014

Cover aurah is a must.

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.

"Perempuan itu kena selalu diingatkan tentang aurat."

Bagaimana nak berubah?
First, jaga solat.
Second, jaga aurat.
Solatlah awal waktu,
aurat pula tutup-tutuplah,
pakai stokin,
pakai handsock.
Tudung tu labuhkan sikit.
Istiqamah yang simple ni dulu.
Solat kalau okay, tapi tutup aurat cakap belum sampai seru.
Ingat, sejak 1400 tahun dulu lagi seruNya dah sampai.
Berapa lama lagi nak berdalih?
Berapa lama lagi nak cipta alasan?
Nak tunggu ke liang lahad baru nak tutup aurat?
Jom berubah. (via tumblr)

Aurat kita orang perempuan zaman sekarang sangatlah menyedihkan.

Situasi 1:

Si A pergi kedai tudung. Then, tanya owner kedai nak saiz S. Try muatkan, si A kata BESAR dengan diri dia yang agak berbadan besar. Dan dia nak yang kecik lagi daripada saiz S tersebut.

---

Dear sisters, remember that modesty isn't only about the outside, but it has to be inside as well. 

Please, please and please cover your aurah properly. It was not necessary in islam but it really was compulsory even though you had to force yourself to cover your aurah. You can try to follow any fashion of hijabs that can cover your whole part of body except your face and wrist. 

And my eyes was interested with this art work from kak AisyahSyakirah (: you can follow this step, if you are wearing shawl.



Takde maknanya kalau tak sampai seru atau apa-apa yang sewaktu dengannya. Kadang-kadang perkara yang wajib ney kita kena paksa diri kita, lama-lama mungkin datang keikhlasan tu (: , Islam is simple, and praises to Allah for be born in islam. Alhamdulillah.

Well, sorry to said but I am just saying the right things for us as a woman. Take care of ourselves. Aurah is a symbol of piety, chastity, and dignity. 

Lets improve ourselves in covering aurah in order to get Allah's blessing and pleasure (: 

“they should extend to cover all their bodies so that they are more easily recognizable by people, and because of that they are not disturbed” (surah Al-Ahzab verse 59) 


Love,
ZakiraAfina







10 comments:

  1. Fisha tertarik dengan tutorial shawl tu , cantik lepas tu tutup aurat :)

    ReplyDelete
  2. Fisha, try laaa. cube laa. hee :D

    ReplyDelete
  3. Aww cumil. ^^

    Yup yup. Secara tak sedar pakaian seorg muslimah itu juga merupakan cabang dakwah.

    A better muslimah ialah yg outside and inside sama2 lawa.

    Istiqamah. InsyaAllah.
    Jazak Allahu Khairan

    ReplyDelete
  4. setuju sangat-sangat..ramai yg ckp bila terbuka hati baru nak tutup aurat semua..hidayah untuk dicari kan?kalau tak mcm mana nk dpt..bila dah selalu tutup aurat..insyaAllah kita makin ikhlas :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..satu perkongsian yg menarik..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah :D , tarbiah dan dakwah itu perlu :D

    ReplyDelete
  7. comelnyee tutorial shawl tu
    teringin nak pakai shawl tapi setiap kali pakai rasa tak selesa . . so pakai bawal je la
    hehehe . . thanks for sharing yeah dear . . :))

    ReplyDelete
  8. im in the process Hijrah. i mean i wanna be better. part stockin dgn handsocks tu. baru nak cuba cuba. wish me all the best. k. hehe =D

    ReplyDelete
  9. hee, iN shaa Allah :D kalau nak perubahan, Allah mesti tolong :) moga istiqamah. hehe :D

    ReplyDelete