Friday, February 8, 2013

The Journey Of A Leader

Photobucket

Bismillahirrahmanirrahim. 

Sabda Nabi Muhammad s.a.w bersabda : 

"Sesiapa yang berselawat ke atasku sekali , maka Allah akan berselawat ke atasnya 10 kali, menghapuskan kesalahannya dan mengangkatnya sepuluh kali darjat."

Terlalu lama tak mengupdate, tiba-tiba terasa rindu. Dah masuk 2 bulan jadi pelajar tingkatan 5. Macam-macam benda yang dah jadi. Sememangya ketekanan perasaan tu tak pernah lari dalam diri form 5. Kadang-kadang je boleh rasa happy. Senyuman palsu macam dah terbiasa dalam diri. Macam mana pun, kenyataan tetap kita kena hadapi walau sesukar mana pun mehnah yang kita kena tempuh. 

31 Januari, satu amanah dan satu tanggungjawab yang harus dipegang. Ya Allah, amanah itu terlalu berat.
Terlalu sukar untuk diterjemah dengan kata-kata. Kadang-kadang terasa untuk melepaskan. Tapi adakah dengan cara melepaskan itu mampu menyelesaikan sesuatu masalah? Terima segala aturan Allah. Mungkin ada tersimpan hikmah yang kita belum temui. Yang penting, bersabar dan terus bersabar dengan apa yang terjadi. Hilangkan segala perkataan keluhan dan rungutan yang boleh mematahkan semangat dalam diri. Niat untuk tolong agama Allah harus sentiasa subur dalam jiwa. 


Setiap orang ada masa lampau. Tak semestinya orang yang kita anggap baik tak ada kisah silam dan orang yang jahat itu tiada masa depan. Sungguh, setiap sesuatu boleh berubah dengan keinginan yang datang dalam diri. Tanpa keinginan, mana mungkin apa yang kita hajati tercapai. Mungkin semua orang mampu untuk berubah ke arah kebaikan. Cuma pointnya, adakah kita sanggup untuk istiqamah dengan perubahan itu? Ujian datang silih berganti untuk menguatkan bukan untuk melemahkan. 

5 Februari, macam satu mimpi dapat tengok LIVE adik-adik buat persembahan qasidah. Tahniah buat SUMUR sebab dah berjaya buat satu program yang mampu membangkitkan lagi cinta kita dekat Rasulullah. Memang jarang dijemput orang luar untuk buat persembahan dekat sekolah, dan mungkin itulah permulaannya. Adik-adik dari Ribath Malik sungguh suci wajah mereka. InshaaAllah, moga Allah permudahkan jalan kita untuk ke syurga. Sama-sama kita perjuangkan agama Allah dan sebarkan da'wah Islam. 


Your past is just a story. And once you realize this, it has no power over you. 


No comments:

Post a Comment